21-12-2022
Tota la informació i totes les imatges són merament indicatives i no vinculants.
Recuperació d'aigües pluvials amb aguarecup
Recuperació i filtratge d'aigües pluvials
Cada belga consumeix una mitjana de 120 litres d'aigua al dia. Més de la meitat, és a dir 60 litres al dia (21.900 litres per any i persona) es poden substituir per aigua de pluja.
Com es recull?
- L'aigua de la pluja que us va a parar a la teulada es recull en un dipòsit. La quantitat d'aigua que es recull depèn de la superfície de la teulada, és clar, però també del tipus de recobriment. El percentatge d'aigua recuperable varia del 95% en el cas de les teulades de teules inclinades al 60% en el cas de les teulades planes amb grava.
- L'aigua del dipòsit s'ha de depurar (filtre primari). Recomanem utilitzar un filtre que es netegi automàticament. L'aigua passa a través d'una malla fina d'acer inoxidable. Si s'hi fiquen fulles, l'aigua se les emporta automàticament. L'aigua filtrada es desplaça cap al dipòsit, mentre que l'aigua bruta (+/- 10%) se'n va cap al desguàs. Sovint es col·loca un segon filtre primari entre el dipòsit i la bomba.
- El dipòsit és de material sintètic o de formigó. De material sintètic: més lleuger, i més fàcil d'instal·lar. Es pot col·locar una fina capa de grava perquè els microorganismes que dissolen les impureses s'hi puguin aferrar més fàcilment. Alguns tipus de pedra calcària neutralitzen l'acidesa de l'aigua de la pluja. De formigó: el dipòsit prefabricat és la solució més econòmica. Els microorganismes s'hi aferren bé i el formigó neutralitza l'acidesa de l'aigua.
- Una cistella aspiradora equipada amb un flotador pot obtenir l'aigua a uns deu centímetres per sota de la superfície.
- Una bomba reparteix les aigües pluvials per la casa mitjançant un circuit independent.
- Un controlador de nivell mesura en tot moment el nivell de l'aigua. Si el dipòsit es buida, es reomple mínimament amb aigua corrent.
- Està prohibit establir una connexió directa entre aigua pluvial i aigua potable; això és per prevenir que l'aigua de la pluja, que no és tan pura, es barregi amb l’aigua corrent.
- L'aigua de la pluja es pot fer servir al vàter, a la rentadora, al jardí, per a tasques de manteniment...

A més, l'aigua de pluja és tova. Si renteu la roba amb aigua de pluja, per exemple, necessitareu menys suavitzant. L'aigua corrent és dura i genera calç, la qual cosa provoca pèrdua de rendiment i, per tant, augmenta la factura. En aquest sentit, les aigües pluvials, que són gratuïtes, són una alternativa millor.
No només se'n beneficia la vostra butxaca, sinó també el medi ambient. Un amortidor al dipòsit evita que se sobrecarreguin les clavegueres. A més, les instal·lacions depuradores funcionen millor si s'hi afegeix una quantitat limitada d'aigua neta.
Un inconvenient: no se'n pot garantir la qualitat bacteriològica. Per això no es pot fer servir l'aigua de pluja en cap cas a la cuina, a la pica, a la banyera o a la dutxa, ni tampoc no es pot beure.
Bronnen: Facq, Van Marcke, Golantec